Noorderbreedte gaat voor slimme zorgtechnologie

25-07-2019

Noorderbreedte wil technologie inzetten ter ondersteuning van de zorg geleverd door medewerkers. Daarbij heeft ze voor Avics gekozen als partner. Vier locaties worden stapsgewijs voorzien van Connect & Care. Lange termijn doel is om alle 15 locaties ‘slimmer’ te maken.

“We willen technologie inzetten om het werk voor de zorgmedewerkers makkelijker te maken,” legt Marcel Laan, manager ICT bij Noorderbreedte, uit. Noorderbreedte biedt voornamelijk zorg aan ouderen in Friesland. Noorderbreedte heeft vijftien woonzorglocaties en een revalidatiecentrum. Ook biedt Noorderbreedte dagbesteding en dagbehandeling.“We zien het niet als oplossing maar als ondersteuning. Zorgmedewerkers lopen nu nog hun vaste controlerondes, wat veel tijd kost helemaal als het loos alarm is. En zeker ’s nachts wordt de bewoner daardoor in zijn nachtrust gestoord. Dat willen we anders zien. We willen meer rust voor de medewerker en voor de cliënt. Daarnaast geeft technologie ons inzicht en overzicht in de échte zorgbehoefte.”

Waarom Avics?

De vraag was alleen: ‘Hoe pakken we dat aan en welke partner past bij ons?” Na een grondige selectieronde is gekozen voor Avics. Marcel: “Zij sprongen er echt uit. Ten eerste vanwege het dienstenmodel in de cloud. We betalen per kamer en kunnen eenvoudig op – en afschalen. Ten tweede staken zij vooral in op de adoptie van de zorgtechnologie. Ze besteden veel aandacht aan de mensen op de werkvloer en zoals zij het zelf zeggen ‘gaan net zolang door tot de medewerker het snapt’. En de technologie zelf is uiteraard ook mooi.”

Bezoek aan Tangenborgh

Wat de doorslag gaf, was het bezoek aan Zorggroep Tangenborgh in Emmen. “Hoe zij bezig zijn met zorg in de toekomst en hun enthousiasme over de samenwerking met Avics, heeft ons over de streep getrokken. Ze vertelden heel openhartig over de inzet van technologie, niet alleen wat er goed gaat maar ook waar ze tegen aan liepen. Die openhartigheid ervoeren wij als heel prettig.”

En nu verder

Vanuit Avics is consultant Sander van der Velde nauw betrokken geweest bij de eerste contacten. Hoe gaat het nu verder nu de samenwerking is beklonken? Sander: “Vanuit onze Connect&Care cloud platform gaan we eerst vier locaties van Noorderbreedte voorzien van slimme, flexibele en op maat toepasbare domotica. Afgestemd op de zorgbehoefte van de bewoners. Gezamenlijk zullen we verdere invulling gaan geven aan het domoticabeleid en de zorg op de locaties ondersteunen en begeleiden bij de nieuwe manier van werken met deze nieuwe technologie. Daarnaast zullen wij gedurende de looptijd van het traject de resultaten tussentijd toetsen aan de doelstellingen van Noorderbreedte.Deze pilot moet als het ware als blauwdruk fungeren waar vanuit de komende jaren in een hechte samenwerking alle locaties van Noorderbreedte worden voorzien van deze oplossing.”

Op de foto v.l.n.r. Jan Bodewes, directeur Avics, en Saskia van Opijnen, bestuurder Noorderbreedte.

 

Zapatos Nike Hombre