SOS gaat live: het uur van de waarheid

05-02-2019

Nieuwbouwlocatie Livio Wiedenhof in Haaksbergen maakt gebruik van de SOS. Als zorgcoach ben ik betrokken van A tot Z. De middag en avond dat de SOS echt ‘live’ gaat, is altijd spannend voor de zorgprofessionals. Want hoe werkt het nu in praktijk? Wat moet ik doen als? En wat kan ik er allemaal mee?

We beginnen ’s middags eerst met de verantwoordelijke zorgmedewerkers. Samen oefenen we met het aan- en uitzetten van profielen en het intekenen. Daarvoor heb ik speciaal acht bedden geregeld en voor de avond ook nog acht vrijwilligers waarmee we praktijksituaties gaan nabootsen met de SOS.

Uitnodigingsmail

Van te voren stuur ik iedereen een aangekondigde uitnodigingsmail. Die hebben we nodig om in te loggen. Mijn ervaring is dat tijdens een dergelijke training altijd wel iets net even wat anders loopt dan je gepland hebt. En dat blijkt ook in Haaksbergen niet anders. Inloggen kan soms een dingetje zijn, simpelweg omdat bijvoorbeeld iemand de mail over het hoofd heeft gezien. Geen probleem, dat los ik ter plekke altijd weer op. 

Eerste stap

Nadat iedereen ingelogd is, kan de training beginnen. We nemen samen de belangrijke punten door: volgorde van handelen (eerst kameroverzicht, dan SOS intekenen) en het belang van opslaan en herstarten. In het begin even wennen voor de medewerkers, maar al snel heeft iedereen het door. De volgende stap is dat we de profielen aanzetten, de bedden en deuren van de oefenkamers intekenen.

Smartphone’s

Avonds is het de beurt aan de tachtig zorgmedewerkers van de acht afdelingen. Zij mogen oefenen met de smartphones en zorgapp. Omdat de groep zo groot is, verdelen collega-zorgcoach Marian Kors en ik de woongroepen en nemen ze apart mee naar de twee afdelingen. Hoe werkt de smartphone? Hoe log je in? Hoe komt een alarm binnen? Hoe zet je deze uit? Belangrijke aspecten die we stap voor stap doornemen.

Hellup, het alarm gaat!

Dan is het tijd om een alarm te testen. Het voelt als het uur van de waarheid. En daarvoor zijn de vrijwilligers erbij. Aan hen de dankbare taak om een alarm af te laten gaan. En ja hoor, al snel komen de eerste alarmen binnen. De zorgmedewerkers rennen met z’n allen naar de betreffende kamer. Niet helemaal de bedoeling, maar mijn ervaring is dat dit puur een kwestie is van onwennigheid. Uiteindelijk na drie uur heeft iedereen kunnen oefenen en alles ervaren wat er straks in praktijk ook mee zullen maken. De zorgmedewerkers zijn positief en tevreden. Zij kijken uit naar de volgende keer!

Off White X Vapormax Flair