Weer naar 'buiten'!

28-05-2020

Al weken begeleiden we onze klanten op afstand, vanuit huis en via beeldscherm. Maar nu zetten we voorzichtig de eerste stappen weer naar buiten voor trainingen op locatie. Hoera!

Onlangs was ik voor het eerst sinds lange tijd op bezoek bij een van onze klanten. Weliswaar niet op de zorglocatie zelf, maar in een bijgebouw ervan, maar toch. Het voelde goed en als vanouds zo vertrouwd. Ik was er maar een paar uurtjes, maar merkte meteen dat de mensen mij aanspraken om ze te helpen. Ik was er nu toch. Bellen of beeldbellen is prima, maar ‘live’ contact is toch fijner, dat blijkt maar weer.

Vooruit denken

Voorzichtig aan pakken ik en mijn drie zorgcoachcollega’s , Niels, Monique en Debbie, de trainingen op locatie weer op. Met de nadruk op voorzichtig, want het is nog mondjesmaat. Maar goed, het begin is er. Er gaat nu echter wel een extra grondige voorbereiding aan vooraf dan voorheen. Vooraf nemen we samen én met de contactpersoon op de locatie de training goed door. We bekijken de locatie en de trainingsruimten. Zijn deze groot genoeg om voldoende afstand te houden? Zijn er plexischermen nodig? Hoe zijn de looproutes? Hebben we beschermingsmiddelen als handschoenen en desinfectiemiddel nodig?

Inventief

Training in coronatijd betekent vooral inventief zijn. Want hoe ga je een groep van 30 zorgmedewerkers verdelen? Zijn er meerdere kleinere ruimtes of geven we bijvoorbeeld samen de training? Vragen en kwesties waar we eerder niet over na hoefden te denken.  Nu moet je bijna bij alles wat je doet nadenken. Alleen al jezelf voorstellen is anders. Geen handen schudden bijvoorbeeld maar groet op afstand.  Vanzelfsprekend komen we niet op de zorglocaties zelf, de meesten zijn nog gesloten. De trainingen geven we nu in onder meer bijgebouwen, een bibliotheekruimte of andere geschikte ruimte of op een nieuwbouwlocatie die nog niet in gebruik is.

Spannend

De komende weken worden spannend. Hoe gaat het lopen nu iedereen meer en meer naar buiten gaat, voor zijn werk, school of ontspanning? Zelf verwacht ik dat er op z’n vroegst pas in september enigszins vaart zit in het aantal trainingen op locatie, mits we geen grote tweede coronagolf krijgen. 

Gevoel vasthouden

Tot die tijd roeien we met de riemen die we hebben en prijzen we onszelf gelukkig dat we in ieder geval weer naar onze zorgmedewerkers toe kunnen. Dat geeft een heel fijn gevoel, een gevoel dat we de komende weken zeker vast moeten houden.