Leo Polak past domotica 3.0 toe op kleinschalig wonen

De nieuwe generatie Domotica 3.0: Slimme en zelflerende sensortechniek die in 1 keer alle losse melders op een kamer vervangt.

LEO POLAK 2006 

Amsterdam, 8 november 2006 (bron Leo Polak) 

Burgemeester Cohen opent vernieuwd Leo Polak

Burgemeester J.M. Cohen van Amsterdam opent op woensdag 15 november 2006 samen met enkele bewoners en omwonenden het geheel vernieuwde woonzorgcentrum Leo Polak in Amsterdam Osdorp. Antaris/OsiraGroep en Woonzorg Nederland leveren met dit woonzorgcentrum een belangrijke bijdrage aan de vernieuwing van de ouderenzorg. 

De opzet van het woonzorgcentrum is gebaseerd op de nieuwste inzichten op het gebied van welzijn- en zorgtechnologie voor waarbij de eigen regie van de bewoners voorop staat.

 

LEO POLAK 2015

Bijna 10 jaar geleden en al zo’n 600 zorginstellingen uit binnen-en buitenland zijn hier op bezoek geweest. Nog steeds komen er zorgorganisaties langs om hier een kijkje te nemen en de ervaringen te delen. Het project is wetenschappelijk onderzocht en diende als landelijk voorbeeld project Kleinschalig wonen vanuit het bouwcollege.

Wat was er ook weer zo uniek aan?

 

Groepswonen

Groepswoningen zijn eigenlijk  een soort studentenhuisvesting voor demente bejaarden.

In elke woning wonen 6 demente ouderen met een indicatie voor een verpleeghuis. Iedere bewoner heeft een eigen – kleine – zit/slaapkamer. Er is een gezamenlijke huiskamer. En er zijn 3 toiletten en 2 grote badkamers voor de 6 bewoners samen. Van 07.30 uur tot 23.00 uur ’s avonds is er 1 begeleider per woning, die voor een deel van de dag geholpen wordt door een hulp in de huishouding, een assistent. In de nacht is er 1 begeleider voor 4 woningen of 1 voor 6. Dat hangt af van de grootte van het complex. De begeleider probeert samen met de bewoners zoveel mogelijk een gewoon huisgezin te benaderen. Ze leven het leven van een gemiddelde 80jarige. De boodschappen worden gedaan, de was wordt gedaan en er wordt door de begeleider – zoveel mogelijk met de bewoners die dat nog kunnen en willen – gekookt. Kortom: een gezamenlijke huishouding.

 

Verhoging van de kwaliteit van leven

Wij denken dat we de kwaliteit van leven van de demente bewoner kunnen verhogen, zijn leven kunnen veraangenamen en zorgen voor meer veiligheid door de volgende zaken:

  • zorgen voor voldoende licht in de zit- /slaapkamer en huiskamer
  • automatische bediening van de verlichting in de kamers en op de toiletten/badkamers
  • nachtoriëntatieverlichting (het licht gaat aan en vormt een licht pad als de bewoner ’s nachts naar de wc wil gaan)
  • bediening zonwering
  • verruiming van de leefruimte voor de individuele bewoner, afgestemd op de individuele beperkingen, maar wel met behoud van veiligheid. Dit doen we door de woning en de omgeving in zogenaamde “leefcirkels” te verdelen. 
  • “ouderwetse” toegang van de woning, gecombineerd met moderne technieken.
  • brandsignalering.

 

Ondersteuning van de zorgverleners

Op een gewone afdeling waar 24 bewoners leven is er ’s nachts 1 medewerker. Als je dat doortrekt naar de woningen en je krijgt niet meer geld voor je personeelsformatie, dan betekent dat 1 medewerker op 4 woningen. M.b.v. domotica kan het personeel een goede kwaliteit bieden, ervoor zorgen dat de bewoners zich veilig voelen.

  • Individuele instelling per bewoner.
  • Beperken van de inloop momenten en nachtelijke rondes omdat er slimme sensoren zijn die bijvoorbeeld pas signaleren omdat een bewoner langer dan gebruikelijk op de w.c. blijft en niet terug naar zijn bed gaat.



Technische opzet

De technische opzet gerealiseerd door Avics was uniek in 2006, aangezien dit systeem het eerste zorgsysteem was in die tijd dat op IP (internet protocol) functioneerde en de mogelijkheid gaf om per bewoner individuele instellingen op een computerscherm in te stellen is. Slimme sensoren die op maat de vrijheid van bewoners geven, het werkt nog steeds prima en we gebruiken het nog steeds elke dag. Nu pas zijn er systemen die suggereren dit ook te bieden zoals het Dutch Domotics systeem van Ascom. Maar dat is oude wijn in nieuwe zakken zegt Ruth Boyd als zorgmanager, we hebben dat hier al bijna 10 jaar in gebruik!