Nieuw project Zorggroep Tangenborgh: Leefcirkels XL

Wie mag zich straks de meeste innovatieve zorgpartij van 2019 noemen? Deze challenge om de titel ‘Zorgvernieuwer 2019’ van het Ministerie WVS gaat Avics graag aan met zorginstelling Tangenborgh. Samen ontwikkelen zij de LeefcirkelXL.

In hoeverre kun je dementerende ouderen bewegingsvrijheid geven? En hoe kan technologie daar bij helpen? Om deze vragen draait de challenge die Avics en Zorggroep Tangenborgh samen aan gaan. Hoe kun je bewoners zowel binnen als buiten lokaliseren, het liefst middels één device? ,,Leefcirkels en geofencing zijn voor ons niet nieuw,” vertelt Igor Stalpers-Croeze, manager Research & Development bij Avics. ,,Tot nu toe werkt locatiebepaling voor binnen en buiten op verschillende systemen. Hoe mooi zou het zijn als je één locatiebepalingssysteem hebt dat zowel binnen als buiten de muren van de zorginstelling werkt? Met andere woorden: ontwikkel een Leefcirkel XL.”

Om de Leefcirkel XL te realiseren, wordt gebruik gemaakt van de volgende technieken:

1.       Geofencing: locatiebepaling buiten (GPS)
2.       Leefcirkels: locatiebepaling binnen (BLE)
3.       Persoonsalarmering: bewoners en zorgmedewerkers slaan alarm via een noodknop
4.       Alles-in-één device: smartwatch

Meer dan alleen techniek

,,De uitdaging betreft in feite het combineren van bestaande techniek met nieuwe techniek om zo tot een nieuw product te komen. Het gaat echter verder dan alleen techniekontwikkeling,” vertelt Igor Stalpers Croeze,. ,,Het nieuwe product moet aan diverse eisen voldoen. Zo moet het voor de zorgmedewerker eenvoudig te bedienen zijn, betaalbaar zijn en de accu moet voldoende capaciteit hebben. Daarnaast willen we de ouderen niet belasten met een halszender of armbandje, dat zit vaak in de weg en men is snel geneigd dit af te doen. Daarom willen we geofencing geschikt maken voor de smartwatch. Een horloge die men gebruikt voor de tijd, doet men namelijk niet zomaar af.”

Proefpersonen met smartwatch

Voor de test in september zijn vijf ouderen zorgvuldig geselecteerd. De ouderen krijgen een smartwatch. Per persoon is het gebied waar diegene zich vrij in mag bewegen ingesteld. De bewoners kunnen in geval van alarm ook de noodknop gebruiken. ,,Voor ons is de techniek de grootste uitdaging, voor Tangenborgh is het de privacy. Tot hoever kun je gaan om ouderen die vrijheid te geven die acceptabel is?”
Bij het experiment krijgen ook vijf zorgmedewerkers een smartwatch. In hun werk kunnen zij te maken krijgen met agressie. Daarom kunnen zij middels hun smartwatch alarm slaan via de noodknop. Hun medecollega’s krijgen het signaal en kunnen assistentie geven. Daarnaast kunnen ze met de smartwatch handsfree bellen.

Aftrap en eindmeting

De aftrap van de challenge was begin 2018. Partners Avics en Tangenborg worden vanuit het Ministerie van WVS gecoacht door Rebel die een nul- en eindmeting doet. Ook Vilans toont interesse en kijkt vanaf de zijlijn mee.  ,,Ze willen graag dat het een succes wordt. In september gaan we live waarna we in november de resultaten kunnen bekijken.”